Verslag Kerngroepbijeenkomst 12 februari 2025

07-04-2025

Op 12 februari 2025 kwam de kerngroep bijeen in het gemeentehuis voor een update over de voortgang van de planvorming. De afgelopen periode zijn we niet samengekomen omdat het stedenbouwkundig plan intern werd uitgewerkt, afgestemd en aangepast in overleg met de gemeente. Daarnaast is de planning herijkt en inmiddels vastgesteld door de raad.

Tijdens de bijeenkomst hebben we toegelicht dat de gemeenteraad alle ontwikkelproducten – zoals de ontwikkelvisie, het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan – in één pakket ontvangt. Dit sluit aan bij de wens van de kerngroep om de plannen concreter uit te werken voordat deze aan de raad worden voorgelegd. Om de raad goed op de hoogte te houden van het proces en de planvorming, organiseren we enkele informele sessies met het college van B&W en andere betrokkenen. Het procesoverzicht is terug te vinden in het bijgevoegde schema (zie afbeelding)

Eind april 2025 verwachten we de eerste conceptversies en starten we de raadpleging van adviseurs en belangengroepen, terwijl de onderzoeken voor de ruimtelijke onderbouwing worden uitgevoerd. In juni verwerken we de feedback en in oktober 2025 wordt het volledige conceptpakket aan de gemeenteraad aangeboden. Wethouder Stam sprak namens het college haar waardering uit voor de inzet van de kerngroep en complimenteerde hen met de behaalde resultaten.Tijdens de bijeenkomst werd benadrukt dat de 5,5 hectare aaneengesloten groengebied een harde eis is en geen flexibel kader. De kerngroep onderstreepte daarnaast opnieuw dat het stedenbouwkundig ontwerp primair vanuit het landschap moeten blijven benaderen en niet vanuit woningbouw.

Presentatie stedenbouwkundige schets door VE-R

De afgelopen periode is intensief overleg gevoerd tussen de stedenbouwkundigen, met een focus op:
Het verder clusteren van woongebieden om meer aaneengesloten groengebied te creëren (zie afbeelding)
Het integreren van de agrarische geschiedenis in het plan. 

Omvang en invulling groengebied
Sinds september is gewerkt aan een precieze afbakening van de bebouwde en groene zones. Binnen het 12 hectare grote plangebied gelden de volgende kaders (zie afbeelding):

In totaal wordt circa 9 hectare ingericht als ecologisch waardevol groen, verdeeld over diverse habitattypes, waaronder te denken valt aan (zie afbeelding):
– Stinzenbos (aansluitend op Huis te Manpad)
– Kruidenrijk grasland en vochtig hooiland
– Natuurvriendelijke oevers

Deze habitattypes zorgen voor een natuurlijke overgang naar de omliggende gebieden en bevorderen biodiversiteit.

Ecologische verbindingen en stapstenen (afbeelding 5)

Een belangrijke doelstelling is een aaneengesloten ecologisch netwerk, waarbij de oever van de Leidse Vaart een cruciale rol speelt. Maatregelen hiervoor zijn (zie afbeelding):

Integratie van de agrarische geschiedenis

In het middengebied, boven de leidingen, wordt de vruchtbare toplaag afgegraven om een verschraalde bodem te creëren. Dit stimuleert bijzondere flora en insecten, wat gunstig is voor vogels. In overleg met PWN (leidingbeheerder) blijkt er geen bezwaar tegen deze ingreep, mits de hoogteligging zorgvuldig wordt afgestemd.

Flora en fauna (afbeelding 6 en 7):

De ecoloog heeft geschikte dier- en plantensoorten voor het gebied in kaart gebracht. Naast beplanting spelen natuurvriendelijke oevers een sleutelrol in het versterken van de biodiversiteit. De verdere uitwerking en ecologische maatregelen worden de komende periode verder onderzocht en afgestemd (zie afbeelding) (zie afbeelding)

Beeldkwaliteitsplan:

Het beeldkwaliteitsplan (BKP) wordt opgesteld namens de gemeente door bureau SVP uit Amersfoort. Een Beeldkwaliteitsplan (BKP) is een document dat richtlijnen en kaders geeft voor de ruimtelijke en architectonische kwaliteit van een gebied. Het wordt gebruikt als toetsingskader door de Welstandscommissie en helpt bij het waarborgen van een samenhangende en aantrekkelijke uitstraling van de bebouwde omgeving en openbare ruimte. In de komende weken zullen we met de kerngroep aan de slag gaan met het BKP, dit gaat parallel met het uitwerken van de groengebieden.

 

Laatste nieuws